AKTIVNO STARENJE

Aktivno starenje


Mesto okupljanja seniora “Topli Kutak” namenjen je za starije osobe koje se okupljaju oko zajedničkih interesovanja sa željom da se druže, uzajamno pomognu, ostvare svoje potrebe i budu korisni članovi društva. To je mesto gde seniori mogu prijatno da provedu deo svog slobodnog vremena i budu aktivni. Ovde imaju mogućnost da svoje ideje i interesovanja sprovedu kroz različite organizovane grupe samopomoći.

Grupe samopomoći za starije su važan oblik organizovanja gde oni mogu da iskažu svoje potrebe i probleme i traže rešenja za njih. Stariji imaju potrebu da znanje, iskustvo i veštine do kojih su došli u svom životu upotrebe kako za svoju tako i za dobrobit drugih.

Ključni zadaci grupa samopomoći u cilju promovisanja aktivnog starenja su psiho-socijalna podrška unutar grupe, borba protiv izolovanosti starijih i identifikovanje njihovih problema u lokalnoj zajednici.

Na ovaj način stariji ljudi nastoje da žive što je moguće ispunjenijim životom u sveobuhvatnom smislu, emotivnom, fizičkom, duhovnom, kao i da budu socijalno i intelektualno angažovani.

Članovi Toplog kutka su seniori sa očuvanim mentalnim sposobnostima i mogućnošću samostalnog dolaska na mesto okupljanja, koji na ovaj način prevazilaze stanje usamljenosti i izolacije.

Među članovima se razvija osećaj pripadnosti grupi i svest o značaju volonterskog rada. Jako je važno održati kontinuitet u aktivnostima za sve sekcije kako bi se shvatio njihov značaj, kako za mentalni tako i za zdravstveni status, a posebno u cilju sprečavanja demencije.

„Topli kutak“ broji oko 100 članova.

Aktivnosti se odvijaju svakodnevno u 4 grupe sa različitim podsekcijama:

  • Grupa za kulturu (podsekcije: folklorna, pevačka, literarna i dramska) Grupa organizuje izlete i upoznavanje različitih mesta i kulturne baštine Srbije.
  • Kreativna grupa (podsekcije: krojačka radionica za izradu pokućstva i modnih detalja od recikliranog materijala; radionica za izradu čestitki i etno proizvoda, radionica za izradu raznih predmeta korišćenjem različitih tehnika)
  • Obrazovna grupa (održavaju se kursevi kompjutera u kombinaciji sa učenjem engleskog jezika i tribine na različite teme u skladu sa interesovanjima seniora)
  • Grupa za sport i rekreaciju (društvene igre - bingo, domine, igre memorije, šah) gimnastičke vežbe na stolici; sportske aktivnosti (pikado, boćanje, učešće na Olimpijadi trećeg doba i sl.)

Članovi „Toplog kutka“ redovno organizuju izlete, gostovanja, posete udruženjima penzionera, domovima za stare i slično, i na ovaj način promovišu važnost aktivnog starenja.

Posebno je aktivna grupa za kulturu i folklorni ansambl Hleba života koji je rado viđen i pozivan gost na mnogim manifestacijama posvećenim starijim licima radi njihovog doprinosa očuvanju tradicije.

Za vreme vanrednog stanja, zabrane kretanja i prekida javnog saobraćaja, humanitarne aktivnosti je sprovodilo nekoliko mobilnih timova sačinjenih od zaposlenih radnika Hleba života i mladih volontera.

Adresa centra za seniore „Topli kutak“ je Brsjačka 26, Zvezdara.


Svi zainteresovani seniori koji žele da se priključe „Toplom kutku“ mogu se prijaviti na telefon 011/244-35-40 ili 060/306-00-04

Naši Donatori: