Hleb Života Prijedor

PROJEKTI HRIŠĆANSKOG HUMANITARNOG UDRUŽENJA „Hleb Života“ PRIJEDOR

„Hleb Života“ Prijedor je registrovan u junu 1996. godine u cilju da pomogne žrtvama građanskog rata na prostorima Bosne i Hercegovina.

Misija

„Hleb Života“ Prijedor kroz pomoć socijalno ugroženima i podršku razvojnim i obrazovanim programima, promoviše hrišćanske vrednosti doprinoseći ekonomskoj stabilnosti pojedinca i zajednice.

Osnovna oblast rada je pružanje materijalne pomoći izbeglom stanovništvu, povratnicima u seoskim domaćinstvima, višečlanim socijalno ugruženim porodicama, kao i bolnciama i raznim udruženjima koja pružaju pomoć.

Od 2000. do 2011. godine pružana je pomoć povratnicima u seoskim domaćinstvima – podela krava i teladi, ovaca, svinja, testera, priključaka za traktor, plastenika, đubrivo, seme za proizvodnju žitarica, testera,mašina za šivenje.

Od 2006. godne, Hleb Života organizuje treninge za izradu biznis planova i počinje se dodela kredita pokretanje poslova za sticanje prihoda, uglavnom u seoskim domaćinstvima.

Aktuelni programi Hleba života u Prijedoru:


NARODNA KUHINJA „Hleb Života“

Narodna kuhinja „Hleb Života“ u Prijedoru, kao jedina kuhinja za socijalno ugroženo stanovništvo, redovno obezbeđuje obrok za 140 korisnika svakog dana. Podršku za ovaj projekat obezbeđuje „Misije bez granica“ iz Velike Britanije daje i Opština Prijedor i NVO „Agencija Lokalne Demokratije“ iz Italije. Pored toga „Hleb Života“ Prijedor obezbeđuje značajnu količinu namirnica (krompir, pasulj, kupus, luk, grašak, mrkva, pileće i juneće meso) kroz projekat „Žene u selu“.

POMOĆ PRI ŠKOLOVANJU DJECE („kumski program“ Adopt a Child)

Školskoj djeci iz višečlanih, socijalno ugroženih prodocia u opštin Priejdor, pomažemo pružanjem redovne mjesečne novčane pomoći u svrhu nabavke školskog pribora, udžbenika, odjeće, obuće, sendviča, autobuskih karata i drugih stvari potrebnih pri školovanju djece. Pored toga, program podrazumijeva i pomoć djeci sa dodatnim časovima za predmete iz kojih imaju slabe ocjene, izlete, sportske aktivnosti, domaće radinosti i slično. Ovim programom je ukupno obuhvaćeno 80 djece od čega je veliki broj djece iz romskih porodica. Donatori su Fida International“ iz Finske i „Mali Princ“ iz Njemačke.

Prikupljanje materijalne pomoći u odeći, obući i sl, kao i već tradicionalna podela božićnih paketića su aktivnosti kojima „Hleb Života“ ulaže dodatni napor i time obuhvata veliki broj djece.

STAMBENO ZBRINJAVANJE SOCIJALNO UGROŽENIH PORODICA

Na području opštine Prijedor i šire pomažući u dogradnji i adaptaciji postojećih stambenih objekata i izgradnji montažnih kuća, „Hleb Života“ je pomogao više d 20 porodica sa namerom da nastavimo da pružamo ovu vrstu pomoći.

CENTAR ZA BRIGU O OVISNICIMA I MARGINALIZOVANIM GRUPAMA „NOVI POČETAK“

Početkom 2014. godine „Hleb Života“ Prijedor je započeo rad sa ovisnicima od opijata i alkohola čiji broj se sve više povećava. Na seoskom imanje površine 3 ha, sa starijom kućom i pratećim objektima i raspoloživim novčanim sredstvima uspjeli smo da osposobimo pristupni put, struju, vodu, internet i da kuću dovedemo u stanje za stanovanje za manji broj ljudi. Tokom 2015. godine smo na kupljenoj lokaciji izgradili montažni stambeni objekat površine 250 m2 čiji je kapacitet je oko 30 mjesta za spavanje. Centar ima oblik mini farme čijim funkcionisanjem se obezbjeđuje vlastita proizvodnja hrane kroz uzgoj životinja i poljoprivrednih proizvoda. Dio ovih proizvoda se upotrijebljava za humanitarne aktivnosti „Hljeba Života“ (Narodna Kuhinja „Hljeb Života“), a dio se prodaje kako bi se obezbijedila određena novčana sredstva koja bi služila za podmirivanje dijela troškova samoga Centra. U Centru trenutno živi 15 korisnika.

SOCIJALNO PREDUZEĆE „HATIKVA“ DOO PRIJEDOR

S obzirom da је na ovim našim prostorima sve teže naći podršku donatora za humanitarne projekte naše udruženje je krajem 2011. godine donijelo odluku za pokretanjem Socijalnog Preduzetništva. Motiv pokretanja jednog ovakvog projekta bila je sticanja prihoda za socijalne projekte „Hleba Života“, zaposlenje lokalnog stanovništva a takođe i dostupnost jeftine i kvalitetne robe ciljnoj grupi slabije kupovne moći. U tu svrhu „Hleb Života“ registuje drugo pravno lice tj. DOO „Hatikva“ DOO nema nikakve povlastice i posluje kao svako drugo preduzeće plaćajući sve takse, poreze i doprinose što godišnje iznosi blizu trećine ukupnog finansiskog prometa. Ali i pored svega toga uspijevamo ostvariti pozitivan godišnji bilans i sticati profit koji je upotrijebljen za Socijalne Projekte „Hleba Života“.


Kontakt

Hrišćansko Humanitarno Udruženje "Hleb Života" Prijedor

Adresa :Branislava Nušića 40
79101, Prijedor
Odgovorno Lice :Malešević Danko
Telefon :+387 52 243 270
Faks :+387 52 243 271
e-mail :bolpd@teol.net